Sivut

sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Tuoretta leipää & tiikerikakkua

Neulomuksia on valmistunut tiheällä tahdilla, mutten uskalla julkistaa kuvia ennen kuin joulun jälkeen... Tulipa siis taas leivottua sunnuntai-illan iloksi. :)




"Metsoleipä"
2 kpl

½ l vettä
1 pss kuivahiivaa
½ rkl sokeria 
½ tl suolaa
½ dl öljyä
n.800 g jauhoja 
(mitä nyt sattuu kaapista löytymään, itse käytin vehnä-, graham- & sämpyläjauhoja)

1. Sekoita kuivahiiva, sokeri, suola & osa jauhoista
2. Lisää lämmin vesi
3. Lisää öljy
4. Lisää loput jauhot & alusta kimmoisaksi
5. Anna kohota n. ½ h
6. Tee pyöreitä leipiä & jätä kohoamaan
7. Viillä kohonneiden leipien pintaan "metsonpyrstö" (= kolme viiltoa)

225 ºC  20-30 min

Kuvassa ei näy nuo viillot kun tulivat aika pintaan mutta tapana tehdä ne tämäntyylisiin leipiin :)



Tiikerikakku
(leipävuokaan 1 kpl)

200 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Lisäksi:
3 rkl kaakaojauhetta
3 rkl maitoa

1. Vaahdota voi & sokeri
2. Lisää munat yksitellen vatkaten
3. Kääntele joukkoon vehnäjauhot, leivinjauhe & vaniljasokeri
4. Ota 1/3 taikinasta toiseen kulhoon, sekoita joukkoon kaakaojauhe & maito
5. Levitä voideltuun & korppujauhotettuun vuokaan eriväriset taikinat kerroksittain
6. Nostele esim. haarukalla keskeltä taikinaa pohjasta ylöspäin
175 ºC  n.50-60 min


En omista kakkuvuokaa joten piti tehdä leipävuokaan. Eipä tuo kai makuun vaikuta, tulee vain vähän erimallisia viipaleita :) Ei myöskään ollut korppujauhoja joten tuhosin jääkaapista löytyneen kuivan pullapitkonjämän muruiksi. 


perjantai 5. lokakuuta 2012

Kerrankin kaikki meni ihan niinkuin Strömsössä

Hirmuisen leipomispuuskan aikaansaamana jääkaappiimme ilmestyi eilen ohrarieskoja ja mokkapaloja. Yleensähän leipomuksistani suurin osa tuppaa epäonnistumaan ainakin jollain tavalla, mutta tämä kerta oli ilahduttava poikkeus. Mokkapalojen koostumuksesta tuli ihanan kuohkeaa eivätkä ryynirieskat palaneet, vaan saivat juuri sopivasti väriä pintaan. Rieskojen ohje löytyy muuten myös lokakuun Pirkasta.. :)


Ohrarieskat
12 palaa

1 l piimää
4 dl rikottuja ohrasuurimoita

Sekoita ohrasuurimot piimään. Anna turvota jääkaapissa yön yli.

1 kananmuna
1½ tl suolaa
½ dl vehnäjauhoja
2 rkl voita sulatettuna

Lisää muna, suola & jauhot.
Voitele leivinpaperi sulalla voilla ja vuoraa sillä reunallinen uunipelti.
Kaada & levitä taikina pellille.

250 ºC  n.30 min

Tarjoa vaikkapa munavoin kanssa :)

Ja sitten siihen toiseen herkkuun...


Maailman ihanimmat mokkapalat <3

3 kananmunaa
3 dl sokeria
200 g sulatettua voita (tai margariinia)
2 dl maitoa
5 dl vehnäjauhoja
3½ tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta

Vaahdota munat ja sokerit.
Sekoita jauhoihin leivinjauhe, vaniljasokeri & kaakaojauhe. 
Vatkaa puolet jauhoseoksesta munasokerivaahtoon.
Sekoita joukkoon maito.
Lisää jauhoseoksen loppu sekä sulatettu voi (tai margariini).
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai laakeaan uunivuokaan.

200 ºC  n.15-20 min

Kuorrutus:

4 dl tomusokeria
5 dl sulaa voita (tai margariinia)
5 rkl vahvaa kahvia
1 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

Sekoita kuorrutteen aineet keskenään. Levitä jäähtyneen leivospohjan päälle.
Päälle voipi ripotella vaikkapa nonparelleja tai kookoshiutaleita. :)

Mikäli joku on joskus miettinyt, mitä tapahtuu tekemieni leivosten reunoille niin tässä vastaus:


Teen niistä snacksitikkuja :) 

En halua tarjota kahvitteluvieraillemme leivoksia, joissa on epätasaiset, mielestäni rumat reunat. Siksi koetan aina leikata palat näteiksi neliöiksi (mikä ei aina onnistu). Reunoista leikkaan pieniä tikkuja, joita on kiva napsia jääkaapilla käydessä pieninä herkkupaloja. :)





lauantai 29. syyskuuta 2012

Leipomuksia

Viime viikonloppuna kävin keräilemässä anoppilan pihapuusta säkillisen omenoita. Pitihän niistä jotain päästä väsäilemään samantien.Tämän aivan taivaallisen omenapiirakan ohje löytyi Kotikokki.net:stä. On tosiaankin nimensä mukainen ja kokeilemisen arvoinen.


Piirakan kanssa maistui pakurikääpätee. Kyllä, se on tehty niistä rumista pahkuroista joita joskus näkee kasvavan koivunkyljessä. Pieni pala kääpää laitetaan runsaaseen veteen ja keitetään n. tunnin verran jolloin saa uutetta josta kuumaa vettä ja hunajaa lisäämällä saa ihanan pehmeäaromista juomaa. Suosittelen kokeilemaan, ja eikun metsään keräilemään, luontaistuotekaupoista kun ei ainakaan meillä köyhillä opiskelijoilla ole varaa lähteä näitä superfoodiksi tituloituja "ihmeaineita" etsimään tähtitieteellisten (kilo)hintojen vuoksi. :)

Torstai-iltana teki mieli leipää. Miehekkeen toiveesta tein jo kertaalleen kokeiltua juustoista ja valkosipulista vuokaleipää. Puolet toisesta leivästä kerkesi hävitä ennen seuraavaa aamua joten tämä taitaa olla aika herkku. Eihän tuo ainakaan lämpimänä edes vaadi mitään särpimeksi, sen verran makoisaa on. :)


Juusto-valkosipulileipä vuokaan
2 kpl

5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa 
10 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
3-4 tl oreganoa
4 dl juustoraastetta
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Anna asettua hetki
 Alusta sekaan vehnäjauhot sekä mausteet. Lisää lopuksi juustoraaste & valkosipulit.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi
 Muotoile taikina pötköksi leipävuokiin. Kohota.
200 ºC  n.20 min




torstai 20. syyskuuta 2012

Ei ihan mikä tahansa huivi...

Tällainen ihanuus tuli siis väsäiltyä. Tekemiseen kului tovi jos toinenkin mutta lopputulos on niin upea, että tämä on kyllä kaiken aiheuttamansa vaivan arvoinen. :) Tai sen verran raakilehan tämä on vielä että pitäisi pingottaa, jotta nuo reunat asettuisivat, mutta en löytänyt mistään nuppineuloja joten moinen operaatio jää tuonnemmaksi.



Raattiikohan tätä ottaa edes käyttöön... Ohje löytyi Fiinaneuleen sivuilta ja jos aikaisemman huiviprojektin kohdalla valitin suurista silmukkamääristä niin perun sanani. Vaikka ohje vaikutti aluksi aivan heprealta, oli huivi yllättävän mukava tehdä, jollei oteta huomioon sitä kertaa kun jouduin purkamaan "muutaman" kerroksen erään aivan typerän pienen virheen takia... Tämä ihanuus taitaa jäädä minulle, vaikka niin huono olenkin neulomaan itselleni mitään. 





Edit 27.7.2013: Huivi päätyikin 50-vuotislahjaksi äidilleni, kun en ihanuudesta huolimatta (tai juuri siitä johtuen) raatsinut tätä itselläni pitää.

Nyt voin ruveta hyvällä omatunnolla väsäilemään joululahjoja. 





 Mitähän kaikkea sitä keksisi? :)



     

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Iltapalaa

Aloitin (ammatti)korkeakouluopinnot viime maanantaina joten en ole pahemmin kerennyt neulomaan enkä kirjoittelemaan. Näin sunnuntain kunniaksi päätin kuitenkin leipoa hieman herkkuja antamaan potkua ensi viikolle. :) Harvemmin tulee iltapalastansa otettua kuvaa mutta tämän kohdalla teen poikkeuksen, on sentään sen verran herkullista. :) Täytteenä kermajuustoa (mitä luksusta opiskelijalle) ja kurkkuviipaleita.


Valkosipulipatonki
4-5 kpl

5dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
4 rkl rypsiöljyä
n.12 dl vehnäjauhoja
5-6 valkosipulinkynttä

1. Sekoita hiiva, sokeri & osa jauhoista. Sekoita mukaan kädenlämpöinen vesi.
2. Jätä taikina hetkeksi lämpimään paikkaan kunnes alkaa kuplia.
3. Lisää suola, öljy ja hienonnetut valkosipulinkynnet & alusta taikina kimmoisaksi lopuilla jauhoilla.
Anna kohota.
4. Nujerra taikina kevyesti, muotoile taikinasta 4-5 patonkia.
5. Anna kohota.
6.Viillä kohonneisiin patonkeihin poikkiviiltoja. Voitele lämpimällä vedellä.

250 °C  n.13-15 min


Patonkien seuraksi päätin vielä leipoa jotain makeaa välipalaksi kelpaavaa ensi viikon pitkiä päiviä ajatellen. Omppumuffinien ohjeen muokkasin Kotikokki.net:sta löytyneestä ohjeesta. Korvasin osan jauhoista kaurahiutaleilla, jotka mielestäni sopivat erinomaisesti omenaleivonnaisiin. Vaihdoin myös sokerin fariinisokeriin joka tuo muffineihin sekä makua että väriä. Miehekkeeni sanoi näiden näyttävän rivoilta mutta itse en näe noissa edelleenkään mitään muuta kuin kaksi omenalohkoa vierekkäin.. :o


Kaura-omenamuffinit
n.18 kpl

2 dl rypsiöljyä
3 dl fariinisokeria
2-3 omenaa raasteena
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 rkl kanelia
1 rkl kardemummaa

"Täyte":
1-2 omenaa ohuina viipaleina
3 rkl sokeria
1 tl kanelia

1. Sekoita rypsiöljy, fariinisokeri, omenaraaste & kananmunat kuohkeaksi seokseksi
2. Lisää joukkoon kuivat aineet & mausteet. Sekoita tasaiseksi.
3. Jaa taikina muffinivuokiin
4. Kääntele täytteen omenaviipaleet kanelisokeriseoksessa & paina 1-2 lohkoa jokaiseen muffiniin.

200 °C  n.15 min



torstai 16. elokuuta 2012

Mustikkapiirakkaa & raitasukkaa

Sain viikonloppuna mustikoita äidiltäni, ja heti alkoi tehdä mieli mustikkapiirakkaa. Ohje murumustikkapiirakkaan löytyi anopilta lainatusta Makujen maailma - kirjasarjan Leivonnaiset - kirjasta. Yllättävän hyvin tuo onnistui, vaikka päälle ripoteltavasta murutaikinasta tuli mielestäni hieman liian rasvaista. Ohjeesta tuli kaksi vuoallista, joista toisen paloittelin pakkaseen vierasvaraksi.


Mustikkamurupiirakka

POHJA:
7 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
150 g voita/margariinia
30 g hiivaa (tai 2 tl kuivahiivaa)
2 dl maitoa

1. Nypi vehnäjauho, sokeri & rasva. 
2. Lisää hiiva & kädenlämpöinen maito & anna taikinan rauhoittua hetken.
3. Kauli taikina pyöreäksi levyksi & aseta vuokaan kohoamaan n.20 minuutiksi
HUOM! pohjasta kannattaa tehdä melko ohut, muuten piiraasta tulee melko kuivakka.

PÄÄLLE:
7 dl mustikoita

100 g voita/margariinia
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
1 3/4 dl vehnäjauhoja

4.Levitä mustikat kohonneen piiraspohjan päälle. 
5. Nypi rasva, sokerit & vehnäjauhot muruseokseksi & ripottele mustikoiden päälle.

200 ºC  n.25 min


Sitten niihin raitasukkiin... Äitini toi lakkiaisiini 5 eriväristä kerää 7 veljestä - lankaa ja sukkapuikot & kehotti juhlavieraita neulomaan minulle sukanvarret. Juhlien aikana vartta kertyikin kumpaankin sukkaan ihan kiitettävästi. Minun tehtäväkseni jäi tehdä sukat valmiiksi ja tällaiset niistä sitten tuli: 


Varsiin tein vähän napakammalla resorin jonka päälle nuo raitaosiot voi kääntää, kun sukat olisi muuten tippuneet jalasta. Näitä ei voi katsella kuin hymyssä suin, tietäen että varret ovat rakkaudella tehdyt. :) Näinpä kerrankin siskonikin (joka yleensä kiertää lankakerät & sukkapuikot kaukaa) neulovan jotain. ;)


tiistai 7. elokuuta 2012

Valmista

Lainasin kirjastosta Mari Muinosen ja Suvi Simolan Kaikki lähti lapasesta - kirjan ja ihastuin rakastuin samantien kirjan Kuurankukka-lapasiin. Pitihän sellaiset sitten saada, heti nyt ja samantien itsellekin. :) Lankana käytin pirtin kehräämön ohutta, käsinvärjättyä villalankaa. Aluslapaset tein ohjeen mukaan kaksinkertaisella langalla, joten ei varmastikaan ainakaan palele nämä kädessä. Päälislapasten ohje vaikutti alkuun hirveän monimutkaiselta, mutta sekin selkeni loppujen lopuksi, ja vaikka muutaman virheen saatoinkin tehdä niin eiköhän näitä kehtaa siitä huolimatta käyttää talven pakkasilla. :)


Kuurankukka
Viime viikolla valmistui myös turkoosit Eunice - sukat, joiden ohje löytyi Cookie A:n Suloisimmat sukat - kirjasta. Näissä lankana Step sukkalanka, joka taisi olla ohjeen suosittamaa lankaa hieman paksumpi, mutta olen huomannut että ko. kirjan sukat ovat mitoitukseltaan melko niukkoja, eivätkä ohjeet siis välttämättä sopisi sellaisenaan meidän perheen suomalaisittain leveille (ja isoille) jaloille. Lahjakoriin taitavat nämä(kin) sukat eksyä, vaikka näyttäisivät kyllä ihan hyviltä minunkin sukkalaatikossani... :)

Eunice